teisipäev, 4. august 2015

Purjetamine - Gamajoni rekord

Kui Muhu väina regatil sõitsid Hiiumaa alused välja head tulemused, siis meie meremeeste hoog ei ole raugenud ka purjetamise suurürituse järel.
Järjekorras 58. Muhu väina regatt lõppes Pärnu sadamas ja lõpupeo järel ootas paadimehi ees pikk meresõit Tallinnasse. Juba kevadel idanes mõte, et pika kodutee võiks kuidagi põnevamaks teha.
Lepiti kokku, et sõidetakse üks tavapärasest erinev regatt. Mõtteid, kuidas täpsemalt seda teha, oli erinevaid. Lõpuks otsustati see läbi viia regatina, kus vahemaa läbimiseks on aega üle kolme ööpäeva. Osalejad ise otsustavad, kas ja kuskohas nad vahepeatused teevad.
Selle maratonsõidu võitis jaht RJ Gamajon, mille skipperiks Indrek Orav ja meeskonnas Erkki Kind ja Taivo Korol.
Pühapäeva keskpäeval alustas Pärnu jõe merepoolse ujuvkai lähistelt teekonda 9 jahti.
Kiireimad jahid olid järgmise päeva päikesetõusuks juba Dirhami lähistel. Põhjarannikki läbiti enneolematult kiiresti ja väledaim jaht RJ Gamajon finišeeris Paljasaare idatoodri juures kell 10:14.
Järgmine finišeerija oli folkboot Greta, kes jõudis toodri juurde kõigest kaks minutit hiljem. Kolmas oli folkboot Svea, kes saabus kell 11:11.
Neljas jaht, Fiia saabus aga koguni tosin tundi peale esimest kolme. Nimelt tegid nad vahepeatuse Rohukülas. Samas oli Fiia sel teekonnal ainus jaht, kes ei kasutanud purjetades elektroonilisi abivahendeid ja sõitis kui meremehed muiste, kaarti, kompassi ja meremärke järgides.

Kuna varem pole Pärnu-Tallinna vahemaa läbimiseks aega võetud, siis võib öelda, et jaht Gamajon püstitas 22 tunni ja 14 minutiga Eesti rekordi, mis jääb järgnevate aastate regattidel ületada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar