teisipäev, 30. juuli 2013

Saalihokipoisid sihivad maailmameistrivõistluseid

Kevadel Eesti U-19 vanuseklassi saalihoki koondisega maailmameistrivõistlustele pääsenud kolm Hiiumaa noormeest valmistuvad juba uuteks võistlusteks. Sihid on kõigil kõrged.

Esiplaanil Ken Pähn, kummardab Alex Kark, nende taga Tarvo Kivisilla. Foto: Katrin Laan

8.-12. maini Hamburgis peetud maailmameistrivõistlustele jõudsid Eesti koondise 17 liikme seas ka kolm hiidlast- Alex Kark, Tarvo Kivisilla ja Ken Pähn.
MM-i kõige noorem koondis saavutas B-divisjonis kolmanda koha ehk oli kokkuvõttes maailma 11. meeskond. Noormehed ise rahule ei jäänud.
„Kolmas koht ei olnud kindlasti maksimum, oleksime kindlasti tahtnud olla esimesed ja tõusta A- divisoni,“ ütles MM-il kõigest 15-aastasena debüteerinud Kivisilla.

Nädala keskel sõidavad Kivisilla ja Pähn Jõgevale 2015. aasta MM-i ettevalmistuslaagrisse. „Esimesed päevad teeme trenni ja 3.-4. augustil on kontrollmängud Soome tippklubide järelkasvukoondiste vastu,“ selgitas Kivisilla.
Kuigi MM, kuhu Eesti kevadise kolmanda kohaga pääsme juba lunastas, on alles kahe aasta pärast, asutakse parimaid juba praegu välja sõeluma. Esimestele kogunemistele kutsutakse umbes 50 mängijat, seejärel jääb neist alles 30. Peale kontrollturniire selgub lõplik koosseis ehk 20 meest.
„Usun, et kui meid noorematena juba sellele MM-ile võeti, on tõenäoline ka uude koosseisu pääseda,“ arvas esiliiga play-off mängude suurim punktitooja Kivisilla.

Kui Pähn ja Kivisilla valmistuvad U-19 MM-iks, siis septembris 19. aastaseks saav Kark on meestekoondise kandidaat. 10. augustil toimuvad järjekordsed füüsilised testid. Koondise peatreenerid Argo Kungla ja Rein Kivi hindavad kogunemisel 43 mängija füüsilisi võimeid. MM-ile pääsemiseks mängib rahvuskoondis 2014. aasta veebruaris Slovakkias kvalifikatsiooniturniiril.
„Võimalus koondisse jõuda on täiesti olemas, tuleb vaid ise kõvasti tööd teha,“ ütles kevadel TTÜ/Team Exel koosseisus meistriliigas hõbemedali teeninud Kark.

Tee saalihoki juurde leidsid noormehed juba enne kooli. „Umbes 4-5-aastasena läksin koos isaga trenni,“ ütles Kivisilla, kelle isa Teet Kivisilla ja Jaanus Võsamaa ongi poistest mängumehed voolinud.
Tehnikat saab tema sõnul ise õppida, aga kõige raskem on söödumäng ja pallita liikumine selgeks saada. Kuigi mäng on tempokas, võib õige kohavalikuga kiirematele ka koha kätte näidata.
„Õige liikumine ja tehnika on kiirusest olulisem. Kõige ilusam ongi kui liikumisega keegi tühja värava peale mängida,“ selgitas Kivisilla.
Saalihokiga alustasid kõik Viskoosa SK klubis ja kui Pähn ning Kivisilla mängivad seal ka praegu, siis Kark on juba kolm aastat esindanud TTÜ/Team Exeli tiimi. Et esiliigas palliv Ääsmäe on selle duubel, kohtus ta seal ka Viskoosa SK-ga.

Lõppenud hooajal oli TTÜ SK/Ääsmäe esiliiga võitja ning Viskoosa SK teenis pronksmedalid, sealjuures poolfinaalis kohtuti just omavahel. 16:11 jäi peale Ääsmäe.
Kohamängudel olid Pähn ja Kivisilla kaheksa tabamusega edukaimad väravakütid. Põhiturniiril säras Pähn 27 tabamusega, millele liigas kellelgi midagi vastu polnud panna.

Käesoleva kuu alguses tegid Viskoosa poisid mehetegusid Viskoosa Cupil, kus esmakordselt turniiril jõuti finaali. Seal tuli Viskoosa U-19 võistkonnal aga Soome-Eesti ühistiimile Team Old Stars karistusvisete järel alla vanduda.
„Finaal oli pettumus, aga arvestades kui kõvad olid vastased, siis võib ikkagi rahule jääda,“ ütles Kark. Ta selgitas, et finaali jõudmise taga on individuaalne areng. „Oleme muutunud enesekindlamaks, kui enne käsi värises selliste vastaste ees, siis enam mitte.“

Pähn läheb sügisel Kärdla ühisgümnaasiumi 11. klassi ja jätkab mängimist Viskoosa SK eest. Kivisilla lõpetab kevadel sama kooli 9nda klassi. „Peale seda tahaks minna kas Tallinna või Tartu õppima ja meistriliiga klubis mängida,“ ütles Jõgeva Tähe tiimiga U15 ja U17 noorteliiga meistriks tulnud Kivisilla.
Kark, kes on juba meistriliiga mängukogemusega, sooviks end saalihokiga rohkem siduda ja Soome suunduda. „Kui kõik hästi läheb, asun sügisest Soome esiliigas mängima,“ avaldas TTÜ meistriliiga meeskonna esiviisiku mängija.
Sealne esiliiga on tasemelt meie meistriliigast üle. Samas tuleks mängimise kõrvalt ka tööl käia, sest sel tasemel palka ei maksta. Palka makstaksegi saalihokis ainult Rootsis ja Šveitsis, nentisid noormehed.

Ka teised arvavad, et jäävad tulevikus saalihoki juurde, ent võtavad seda kui hobi. „Samas kui see ala 2020 olümpiale jõuaks, siis oleks küll motivatsiooni vaeva näha,“ jättis Kivisilla otsad lahtiseks.

2 kommentaari: